Prati nas na društvenim mrežama

Fudbal

Dragan Stojković Piksi dobija OTKAZ u Kini!

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Posle četiri i po godine završen je mandat Dragana Stojkovića Piksija u Gvangdžou. Srpski trener je pred otkazom, čak su ga kineski i holandski mediji proglasili bivšim i pronašli mu zamenu.

Novi trener Gvangdžou R&F trebalo bi da bude Đovani van Bronkhorst, nekadašnji holandski reprezentativac i bivši trener Fejnorda. Holanđani čak tvrde da će Van Bronkhorst ugovor sa kineskim klubom potpisati u četvrtak, a i sa Dalekog istoka stiže vest da će se klub zvanično obratiti saopštenjem u petak.

Zanimljivo je da je Dragan Stojković imao klauzulu u ugovoru sa Kinezima da mora da plati povelike finansijske penale ako odluči da samovoljno naputi klub, ali takve prepreke, očito, nema kada je obrnuta relacija u pitanju. Stojković je više puta dok je bio trener Gvangdžoua bio i kandidat za selektora reprezentacije Srbije, ali je preveliki ugovor bio prepreka da preuzme “orlove”.

Piksi je za četiri i po godine na klupi kineskog kluba vodio ekipu na 143 utakmice, 57 je dobio, 27 odigrao nerešeno, dok je 59 izgubio. Njegov tim je bio prepoznatljiv po velikom broju golova, pa je u poslednjoj sezoni, koju je završio na 12. mestu, viđeno čak 126 golova na 30 ligaških utakmica R&F-a, u proseku više od četiri po meču.

Što se tiče novog trenera Gvangdžoua, Van Bronkhorst je tokom četiri godine mandata u Fajnordu osvojio jednu titulu prvaka države (2017), dva Kupa Holandije i dva trofeja Johan Krojf. On je svojevoljno letos napustio klupu crveno-belih iz Roterdama.