Prati nas na društvenim mrežama

Evropski kupovi

IDEJNI TVORAC SUPERLIGE: Monopolu UEFA-e mora doći kraj, ovo radimo zbog SPASA fudbala!

SPORTSKI PORTAL

Objavljeno

-

Foto: EPA/Yoan Valat

Svaki je predsednik potpisao ugovor i niko ne može napustiti takmičenje. Sve je urađeno u dogovoru – napomenuo je Perez


Prethodnih dana diglo se dosta prašine nakon što su neki od ponajboljih evropskih klubova odlučili da kreiraju svoje takmičenje iako je UEFA jasno dala do znanja da je izričito protiv toga.

Međutim, 12 evropskih velikana nije podgleglo pritisku i u nedelju uveče su zvanično objavili da su kreirali novo takmičenje pod imenom Superliga Evrope, a ta vest je odjeknula fudbalskim svetom.

Već sada je jasno da je idejni tvorac novog takmičenja predsednik Real Madrida, Florentino Perez, koji je sinoć po prvi put javno govorio o svemu što se dešava i objasnio zašto su se klubovi odlučili za ovakav korak.

foto: EPA/Fernando Alvarado

– Prvi put sam ovde, a vrlo je moguće da to bude i poslednji put. Veliki klubovi u Engleskoj, Italiji i Španiji moraju naći soluciju kako bi rešili ovu situaciju. Došli smo do zaključka da bi zamenom Lige šampiona Superligom smanjili rashode, a povećali prihode. Veliki timovi u Italiji, Španiji i Engleskoj su odlučili da se ujedine kako bi se suprostavili gubicima uzrokovanim pandemijom koronavirusa – počeo je Perez i nastavio:

– Izgubili smo mnogo novca. Stoga sam odlučio da napravimo novo takmičenje koje će biti zamena za Ligu šampiona. Svrha toga je da se finansijski oporavimo i vratimo izgubljeni novac. Fudbal prolazi kroz težak period, pa smo odlučili da formiramo novu ligu kako bismo se oporavili. Morate napraviti jako takmičenje, s jakim klubovima, kako bi i prihodi bili veći. Ovde u Realu, izgubili smo mnogo novca pa tražimo način da ga vratimo. Real Madrid je ove sezone izgubio 400 miliona evra, a niko nije ništa uradio povodom toga.

– Ekonomska situacija je vrlo loša za velike evropske klubove. U ove dve sezone, izgubili smo oko pet milijardi evra. Fudbal napreduje, kao i svi drugi aspekti u životu. Ovaj sport je počeo da gubi pratioce, vlasnici TV prava su postali pohlepni i nešto se moralo uraditi, inače bi svi bili uništeni. Nakon 20 godina, moralo je doći do neke promene. Smatram da bi se izgubio takmičarski duh da nije došlo do ove promene – rezonuje predsednik kračljevskog kluba.

Perez je objasnio da ovo nije bila samo njegova ideja već da su u tome učestvovali svi klubovi koji su potpisali dokument da se osnuje novo takmičenje.

– Ideja o formiranju Superlige nije samo moja ideja. To je ideja predsednika svih klubova učesnika. Svi su oni moji dobri prijatelji. UEFA je protiv kreiranja Superlige. Ovo ne radimo samo zbog novca, ovo radimo zbog spasa fudbala. Želimo što više vrhunskih utakmica. Tu možemo zaraditi mnogo novca. Mnogi kažu da je ovo takmičenje samo za bogate, a ja kažem da to nije istina. Ako bude mnogo novca, to je dobro. Moći ćemo da dovodimo mnoge igrače, ali se moramo usaglasiti s ostalim klubovima – kaže Perez.

– Susret Mančestera i Barselone je dosta atraktivniji nego susret Mančestera i nekog slabijeg rivala. Ovo će biti turnir otvoren za sve. Naravno, svoja mesta će imati oni koji su to zaslužili, ali svakako da će biti otvoren i za druge timove. UEFA sa Ligom šampiona ima veću dobit nego je to slučaj s klubovima. Ono što želimo je da osiguramo veće prihode za klubove. Troškovi su veliki i zato nam prihodi trebaju.

– Spremni smo na razgovore s FIFA-om i Evropskom unijom. Nije mi jasna njihova reakcija. Sve što smo objavili u službenom saopštenju je vrlo precizno i jasno. Ni UEFA-i se ne sviđa ovo. Ipak, mi od UEFA-e nemamo dovoljno prihoda, a oni su nam zaista potrebni. Želimo da spasimo fudbal u narednih 20 godina. Superliga to može da uradi. Ako pobediš u Ligi šampiona, dobiješ 120 ili 130 miliona evra. Pobedom u Superligi, pobednička ekipa će dobiti mnogo više od toga. UEFA je klasičan primer monopola i to su otkrili današnjom reakcijom. Igrači mogu biti mirni zbog ovoga. Sigurno je da neće biti kažnjeni. Kad bi čekali do 2024. godine, umrli bi. Mnogi klubovi imaju višemilionske dugove – sugeriše Perez.

On smatra da klubovi koji su se odlučili za Superligu nisu napravili ništa loše kao što tvrde UEFA i FIFA.

– FIFA je takođe klasičan primer monopola. Njihovi poslovi nisu transparentni. Ne vidim šta smo loše uradili. Došao sam 2000. kako bih spasio Real Madrid i to sam učinio. Danas sam tu kako bih spasio fudbal. Real Madrid će završiti svoj put u Ligi šampiona. Niko nas ne može izbaciti. Ista stvar je i s La Ligom. UEFA je uništila mnoge klubove. Monopolu mora doći kraj – neumoljiv je Perez, ali nije stao ni tu.

foto: Printscreen/Youtube/Danas Conference Center

– Moramo motivisati mlade ljude i ubediti ih da prate zanimljiv fudbal. Liga šampiona počinje biti zanimljiva tek od četvrtfinala. Nisam mogao stajati i gledati kako fudbal umire pred mojim očima. PSŽ nismo još ni pozvali, a nismo razgovarali ni sa Bajernom i Dortmundom. Trenutno je u Superligi 12 osnivača, a želimo da bude 15 fiksnih klubova. Nije istina da će liga biti odložena jer nam se nisu pridružili Bajern i PSŽ. To je gomila sra**a! 15 klubova osnivača su najbitniji. Možda i Napoli bude pozvan za godinu ili dve. Real Madrid neće početi od nule. Niko nam ne može oduzeti osvojene titule.

Ipak, predsednik Reala spreman je na pregovore s UEFA-om i FIFA-om i nada se da će oni početi što pre kako bi se ova situacija rešila.

– Želimo da počnemo pregovore što pre. Čelnici FIFA-e i UEFA-e ne bi trebalo da budu ljuti. Ja ne uzimam novac od Real Madrida. Ja ako želim dres Reala, moram da ga kupim. Znam da sam predsednik ovog takmičenja. Ne znam do kad ću obavljat itu funkciju. Verovatno dok ne dobijem otkaz. Na ovom projektu radim već dugo vremena. Svaki je predsednik potpisao ugovor i niko ne može napustiti takmičenje. Sve je urađeno u dogovoru – završio je Perez izlaganje, jasno stavivši do znaja da posle ovog poteza nema nazad.

POKU SOLIDAN, ALI OK SITI NASTAVLJA DA POSRĆE! Bjelica bez minuta, Karija opet zovu MVP-jem! (VIDEO)

Izvor: Espreso