Prati nas na društvenim mrežama

Domaći fudbal

Na današnji dan: Zvezda podsetila na značajan trenutak u klupskoj istoriji

Stojan Maleš

Objavljeno

-

FK Crvena zvezda se putem zvaničnog sajta podsetio na značajan trenutak u klupskoj istoriji.

Naime, 29. novembra 1948. godine, crveno-beli su osvojili prvi trofej u Nacionalnom kupu, savladavši večitog rivala Partizan rezultatom 3:0.

– Crvena zvezda je u svojoj istoriji osvojila 24 trofeja Nacionalnog kupa i po tom broju držimo rekord. Prvi trofej crveno-beli su osvojili na današnji dan davne 1948. godine.

Tadašnji tim Svetozara Glišovića do utakmice finala stigao je pobedama tako što je eliminisala Spartak, Napredak i Naša krila. U finalu, 29. novembra, pobeđen je Partizan rezultatom 3:0, a strelci su bili Branislav Vukosavljević dva puta i Rajko Mitić. Pehar fudbalerima Crvene zvezde predao je slavni komandant i general Peko Dapčević.

To prvo finale nacionalnog kupa igralo se na stadionu Crvene zvezde „Avala“ u Beogradu. Stadion „JNA“ je bio u izgradnji, pa su se tek od sledeće godine sva finalna takmičenja, po tradiciji posle Drugog svetskog rata, tamo odigravala.

Crvenu zvezdu je sa klupe predvodio Svetozar Glišović, a crveno-beli su u finalu nastupili u sledećem sastavu: Mrkušić, Stanković, Drakulić, Tadić, Đurđević, Đajić, Cokić, Mitić, Tomašević, Palfi, Vukosavljević, stoji na sajtu FK Crvena zvezda.