Prati nas na društvenim mrežama

Domaći fudbal

Nameštanje sportskih rezultata krivično delo, a klubovi dobijaju samo novčane kazne

Objavljeno

-

Ukoliko policija i tužilaštvo ne pokrenu po službenoj dužnosti krivični postupak protiv nadležnih u fudbalskim klubovima Smederevo i Kabel posle kazne koju im je izrekla Disciplinska komisija FSS, još jedna u nizu priča o nameštanju rezultata u srpskom fudbalu imaće isti epilog kao i sve prethodne – nikom ništa.

Dodatni problem predstavlja to što ni srpska „kuća“ fudbala ne traži pomoć nadležnih organa, već kazne kao da izriče samo da ne bi dobijala nove packe od UEFA, piše Danas.

Disciplinska komisija FSS izrekla je najteže kazne do sada po kojima će klubovima biti oduzeto po deset bodova na tabeli Prve lige Srbije, dok će Kabel biti novčano kažnjen sa tri, a Smederevo sa dva miliona dinara.

Podsetimo, u pitanju je meč koji je odigran 14. oktobra u kojem je Kabel na poluvremenu vodio 1:0, ali je u drugom primio dva gola kod kojih ni odbrana ni rezervni golman nisu reagovali, već su samo posmatrali akcije domaćih, te je Smederevo u konačnom skoru pobedilo sa 2:1.

„Kazne su izrečene na osnovu dve stvari. Prva je izveštaj UEFA u vezi sa praćenjem kvota i uplata na meč koje su bile neobične. Neposredno pre utakmice je bio veliki broj uplata, kao i na poluvremenu, a naročito na to da će biti postignuta najmanje tri gola. Druga stvar je izveštaj Etičke komisije fudbalskih trenera Srbije koji je nam je dostavljen, a u kome se navodi da utakmica Smederevo – Kabel u drugom poluvremenu nije imala takmičarski karakter“, objašnjava za Danas predsednik Disciplinske komisije Žarko Stevanović.

Stevanović dodaje i da nije na njemu da pretpostavlja da li će policija i tužilaštvo da započne istragu, ali da je ipak dogovaranje sportskih rezultata po našim zakonima krivično delo.

Advokat Vladimir Bojović kaže za Danas da nema dilemu da nadležni organi treba da se umešaju u ovaj slučaj.

„Policija i tužilaštvo apsolutno treba da provere da li ima elemenata krivičnog dela. Čak i ako im Savez ne dostavi svoju odluku i ne zatraži njihovu pomoć, nema dileme da je u pitanju slučaj koji treba da bude ispitan“, tvrdi Bojović.

Iako su Smederevo i Kabel javno izrazili čuđenje zbog postupka koji se vodio protiv njih, dosadašnja praksa pokazala je da se klubovi mahom ne žale na sankcije koje im se izriču zbog navodnog nameštanja. Zanimljivo je da je prošle sezone bio dvocifren broj dojava iz UEFA za nameštanja, kako mečeva Prve lige Srbije, tako i Superlige, ali FSS sve do sada nijedan tim nije kaznio oduzimanjem bodova. U maju je doneta odluka da će se po prvoj dojavi UEFA klubovi najpre novčano kažnjavati, verovatno u vidu upozorenja da više ne nameštaju, a u slučaju novih prijava i drastičnije (oduzimanjem bodova, izbacivanjem iz takmičenja).

Moguće je da će drakonsku odluku Disciplinske komisije ublažiti Žalbena komisija FSS, a da će se sa klubovima, ako ne budu „talasali“ napraviti tihi dogovor da im bodovni minus bude nadoknađen na drugi način, odnosno uz obećanje da će biti „pogurani“ da ne ispadnu iz lige, piše Danas.

To guranje se po praksi uglavnom rešava delegiranjem „poželjnih“ sudija za njihove mečeve.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica objašnjava za Danas da je svetska praksa da se namešteni mečevi otkrivanju preventivnim radom, a ne samo saniranjem posledica kao u ovom slučaju.

Advertisement
———-
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Domaći fudbal

VELIKO POJAČANJE ZA FSS! Zvezdina legenda na novom zadatku! (FOTO)

Objavljeno

-

Foto: Filip Plavčić

ČuveniW napadač Crvene zvezde ostao je aktivan i posle bogate karijere

Legendarni Stanislav Karasi (75) imenovan je u člana Stručnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

Odluku je na poslednjoj sednici potvrdio Izvršni odbor srpske kuće fudbala.

Stanislav Karasi/Foto: Dragan Kadić

Čuveni napadač Crvene zvezde ostao je aktivan i posle bogate karijere, u kopačkama i na terenu. Prisutan redovno na skoro svim događajima, spreman da pojave i događaje definiše bez celofaniranja, Karasi je zaslužio pozivnicu za angažovanje u odbor, poslednjih godina revidiranog obima angažovanja i odgovornosti.

Na čelu Stručnog odbora FSS nalazi se Nenad Bjeković. Članovi su Zoran Filipović, Mihailo Ivanović i Zoran Stojadinović.

Nastavi sa čitanjem

U trendu