Prati nas na društvenim mrežama

Evropski kupovi

O SIĆUŠNOJ STEFANI BRUJI EVROPA Zbog nje su i žene gledale fudbal, a Francuskinja ispisala istoriju i “ukrotila” megazvezde! (FOTO)

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Meč Superkupa Evrope je sinoć posmatrao gotovo čitavi Stari kontinent, a asovi Čelsija i Liverpula su bili ukorevani od strane Stefani Frapar.

Ova Francuskinja je tako ispisala istoriju jer je postala prva žena koja je sudila finale nekog evropskog takmičenja. Ne samo to, već je i veliki broj žena gledao duel samo zbog nje jer je njenim suđenjem konačno prekinuta barijera kada je u pitanju profesionalni sport.

Dešavalo se da ponekad žena sa pištaljkom sudi, ali ne događaj ovakvog značaja. Od srede je UEFA jasno poručila – za suđenje od danas ne konkurišu samo muškarci.

Foto: Tanjug/AP


A Stefani je to sjajno činila, kao što ćete videti u našoj galeriji nije dozvolila nijednog zvezdi da bude razmažena. Zategla je tek koliko je morala, ali i donela važne odluke, poput dva poništena pogotka Čelsija. Dakle, nije postojala nijedna jedina greška u njenom nastupu, ali ona je sudila za sve žene, ona je sudila za potpunu jednakost.

Ona je visoka tek 164 centimetara, ali joj to nije smetalo da očita lekciju evropskim zvezdama. Veliku pomoć imala je u sunarodnicama Manuel Nikolosi i Mišel O’Nil, koje su bile na najvišem nivou.

Foto: EPA


A bila je na ozbiljnim iskušenjima prilikom borbe sa najvećim megazvezdama, morala je u dva navrata da donese teške odluke i da poništi golove Čelsija. Jeste, bila je tu i pomoć VAR tehnologije, ali je ona morala da preseče i da kaže Kristijanu Pulišiću da se džabe radovao i da mu sruši snove.

Bilo kako bilo ova žena je uspela ono što se do juče činilo nemogućim – obrisala je granice u profesionalnom sportu.

A, nije da to nije činila i ranije, 2018-. godine je postala prva žena koja je sudila Ligu 1 najkvalitetnije prvenstvo te zemlje, a samo nekoliko meseci ranije je sudila finale meča Svetskog prvenstva za žene između SAD i Holandije.