Prati nas na društvenim mrežama

Domaći fudbal

OTIŠ’O SI MANCE: I 34 godine kasnije živi sećanje na legendu

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Na današnji dan, 3. septembra 1985. godine, poginuo je jedan od najboljih golgetera Jugoslavije u svoje vreme – Dragan Mance!

Sećanje na njega ne bledi ni danas u srcima partizanovaca i ljubitelja fudbala.

Naprotiv, svake godine legenda se širi i na mlađe generacije, koje se nisu ni rodile kada je Mance stradao u saobraćajnoj nesreći dok je žurio na trening. Proslavio se golovima u dresu Partizana, a sa životne scene otišao je vrlo rano, sa svega 23 godine.

Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od petlića. Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju.

Sa nepunih 17 godina postao je prvotimac tadašnjeg zemunskog drugoligaša. Nošen snagom svog raskošnog talenta i ljubavlju prema crno-beloj boji, 15. septembra 1980. prelazi u Partizan.

Za crno-bele je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je četiri puta za A selekciju, sedam puta za mladu i dva puta za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Septembar je bio mesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i, nažalost, mesec kada je okončao svoj mladi život.

Bilo je to čudno septembarsko jutro, kasnio je na trening i žurio da što pre stigne. Na kraju je ta brzina odnela njegov život koji je tek bio počeo…

Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču protiv Budućnost (2:1) odigranom u Humskoj, 1. septembra. Tim pogotkom iz penala u osmom minutu se oprostio, samo dva dana pre svoje smrti.

„Otiš’o si Dragane, ostala je tuga“…