Prati nas na društvenim mrežama

Evropske lige

Poljubac Bojate i Grujića tema dana u Nemačkoj: To nije bio poljubac!

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Foto: Getty images

“Izvinjavam se što sam dirao Marka rukama po licu”, rekao je fudbaler Herte, koji je dobio opomenu od ministra i podršku od trenera.

“To nije bio poljubac”, rekao je Dedrik Bojata o poljupcu koji je obeležio istorijsko kolo Bundeslige, kojim je ovog vikenda fudbal zadao snažan udarac pandemiji korono virusa.

“To nije bila čak ni proslava”, dodao je fudbaler Herte danas, po povratku u Berlin sa gostovanja Hofenhajmu u subotu, tokom kog je posle treće lopte u mreži domaćina, u 74. minutu, prišao saigraču Marku Grujiću, uhvatio ga rukama za lice i poljubio u obraz.

“Izvinjavam se što sam dirao Marka rukama po licu, davao sam mu instrukcije za postavljanje kod prekida”, objasnio je Bojata, čiji je potez osudio ministar Markus Zeder.

On je naglasio da je suština zabrane grljenja i ljubljenja kod proslave gola, pa i rukovanja, u poruci koju fudbaleri, kao uzori mnogima, šalju u svet putem malih ekrana.

“Jedna od ekstremnih strana fudbala je uticaj na navijače, tako da bismo morali da se držimo instrukcija i obratimo pažnju sledeći put”, izabrao je Zeder pomalo preteći ton.

Pretećeg tona u reakciji Nemačke fudbalske Lige nije bilo. Naprotiv.

Konstatovano je da se radilo o preporuci, ne pravilu fudbalske igre i da, utoliko, prkos fudbalera Herte nije kažnjiva.

Bruno Labadija, nekada veliki bundesligaški igrač, danas trener plavo-belih sa “Olimpijaštadiona”, stao je na stranu svojih fudbalera i zatražio od javnosti da im ne oduzima i na trenucima radosti.

U vreme kada se igra pred praznim tribinama, kada su igrači zapravo dovedeni u situaciju da moraju da treniraju i nastupaju u vreme pandemije, fudbal je ostao bez previše stvari koje ga čine lepim, da bi možda trebalo ostaviti momcima slobodu u momentima kada ceo njihov trud dobije smisao.

“Proslava gola je deo igre. Toliko smo puta svi testirani do sada da zaista mislim da bi mogli da ih puste…”, rekao je Labadija.

“Velika je šteta braniti nekome da se raduje. Nadam se da tamo postoje ljudi koji razumeju to”, obratio se Labadija čelnim ljudima lige, ali i šire od toga.

“Šest puta smo do sada svi bili negativni, u petak je bio poslednji test”, govorio je Labadija danas.

“Emocije su sastavni deo igre, ako vam je to zabranjeno onda nemate zbog čega da igrate”, konstatovao je.

Autor: Mondo.rs