Prati nas na društvenim mrežama

Košarka

NAJEMOTIVNIJI GOVOR NEKOG NBA TRENERA: „Dosta! Umoran sam od minutâ ćutanja! Deca se UBIJAJU, nas drže kao taoce!“

Objavljeno

-

Stiv Ker, Foto: Printscreen/Twitter/Bleacher Report

Slavni igrač i trener je skrenuo pažnju da će se ovakvi masakri postali uobičajena pojava u SAD-ama jer je zakonom o oružju praktično svim punoletnim licima moguće da lako nabave vatreno oružje


Dalas je sinoć uspeo da produži seriju finala Zapadne konferencije NBA lige pobedom na svom terenu u Teksasu nad Golden Stejtom 119:109, ali je u centru pažnje javnosti ostao tragičan događaj koji je pogodio ovu drugu po površini i populaciji američku državu.

Masakr učenika osnovne škole u Teksasu, u mestu Uvalde, gde je jedva punoletni mladić ubio 19 dece i dvoje nastavnika, zgrozio je sve. Ovaj horor nije ostavio ravnodušnim ni trenera Golden Stejt Voriorsa Stiva Kera koji je pre 4. meča sa Dalasom, ključao od besa zbog pogibije tolike dece, zbog zakona koji se ne donosi a koji bi sprečio ovakve užase.

– Posle Južne Kalifornije (pucnjava, 1 mrtav, 8 ranjeno pre dva dana, prim. aut) sad su deca ubijena u školi – jedva se suzdržao Ker da ne izbaci urlik iz sebe.

A onda ga je izbacio i snažno zalupao šakom o sto:

– Kada ćemo nešto uraditi! – prodrao se u očaju Ker, pa zadrhtao i zamalo zaplkao, kao da je pogledom tražio odgovor od prisutnih novinara. Svi su ćutali.

Drhtavog glasa je nastavio da priča, samo stisnutih pesnica koje je blaže nego dlanovima spuštao o sto

– Umoran sam, stvarno sam umoran što dolazim ovde i izjavljujem saučešće tim nesrećnim i devastiranim porodicama. Umoran sam, toliko sam umoran… Izvinite. Umoran sam od minuta ćutanja. Dosta! Trenutno postoji 50 senatora koji odbijaju da glasaju o „H.R.8“ (u najkraćem: zakon o proveri poseda oružja). Tu sede već dve godine. I postoji razlog zašto neće glasati o tome. Da se održe na vlasti – režao je Ker.

Slavni igrač i trener je skrenuo pažnju da će se ovakvi masakri postali uobičajena pojava u SAD-ama jer je zakonom o oružju praktično svim punoletnim licima moguće da lako nabave vatreno oružje.

Senat SAD-a i pored toga uspešno odoleva da promeni zakon, pre svega jer je industrija proizvodnje i prodaje oružja vrlo značajna za ekonomiju Amerike.

Pitanja zaista nisu bila potrebna u ovakvom trenutku. Novinari su se pretvorili u uši.

– Pa vas pitam, sve vas senatore (Miča Mekonela je jedino poimence prozvao), koji odbijate da uradite bilo šta u vezi sa nasiljem i pucnjavama u školama i supermarketima, pitam vas: da li vam je želja za vlašću bitnija od života naše dece, naših starih, jer tako izgleda. Dosta mi je. Ne mogu više o ovome. Igramo utakmicu večeras. Ali želim da svi koji ovo slušaju ovde, da razmisle o svom detetu, unuku, majci, ocu, sestri, bratu… Kako biste reagovali da se vama ovo dogodilo. Ne možemo sedeti ovde i samo čitati o tome i reći „okej“, biće minut ćutanja, idemo Mevsi, idemo. To ćemo da radimo, da igramo košarku. Senatori nas drže kao taoce! Tih 50 senatora nas 90 odsto koji želimo taj zakon, oni u Vašingtonu nas drže kao taoce. Neće da glasaju jer žele da ostanu na vlasti. Patetični su, dosta mi je! – odbrusio je Ker, energično ustao sa stolice i napustio konferenciju..

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Košarka

PREDSEDNIK ŠOKIRAO: „Srbija je mnogo više od Nikole Jokića“

Objavljeno

-


„Oni su neverovatni košarkaši“

Horhe Garbahosa, predsednik Košarkaškog saveza Španije, govorio je za srpske medije posle pobede „Crvene furije“ u osmini finala Eurobasketa.

Španija je još jednom pokazala pobednički mentalitet i posle velike drame i produžetka eliminisala je Litvaniju na startu nokaut faze.

Horhe je skoro pet minuta pričao o pobedi protiv Litvanije, mladom timu Španije, zvezdama na turniru, ali i Srbiji i Pešiću.

– Tokom turnira pokušavamo da postanemo tim. Odigrali smo jako, kao tim, naravno da je Lorenzo odigrao sjajno, Bili takođe, ma svi – ovo je timska pobeda – dodao je Španac.

O zvezdama turnira rekao je sve najbolje, ali i dodao da Jokić, Janis i Dončić nisu jedine pretnje iz Srbije, Grčke i Španije. – Oni su neverovatni košarkaši, ali Grčka nije samo Janis, Slovenija takođe nije samo Dončić, a definitivno i Srbija je mnogo više od samo Nikole Jokića. Pokušaćemo da se takmičimo koliko možemo, čak i ako znamo da igramo, ne znam da li baš najbolji Eurobasket svih vremena, moraćemo da sačekamo do kraja, ali sigurno je jedan od najboljih.

Na kraju Garbahosa je prokomentarisao selekciju Srbije istakavši da se ugledao na Pešića kada je bio mladi košarkaš.

– Sjajan su tim, imamo veliko poštovanje za Srbiju, za Savez i trener. Pešić je legenda, kada sam bio klinac ugledao sam se na njega kao na trenera, a onda imate Jokića i mnogo drugih košarkaša. Jedan od glavnih favorita za zlato – zaključio je Horhe Garbahosa.

Nastavi sa čitanjem

U trendu