Prati nas na društvenim mrežama

Košarka

NAPUŠTANJE POSTOLJA U ATINI O KOME SE I DALJE PRIČA: Iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bismo doneli

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/youtube/mngweco

Veljko Mršić otkrio je zašto se njegova reprezentacija odučila na ovaj potez


Na Evropskom prvenstvu 1995. godine Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, a na dodeli medalja trećeplasirana Hrvatska sišla je sa postolja i više se nikada nije popela na njega.

Ovo povlačenje sa postolja i danas je tema o kojoj se govori, a bivši hrvatski košarkaš Veljko Mršić otkrio je zašto se njegova reprezentacija odličila da napusti pobedničko postolje.

Veljko Mršić je o tome govorio u podkastu „Inkubator“.

– Trećina Hrvatske je bila okupirana. Prvi put smo se sastali s Jugoslavijom, oni su došli tamo, zvali su ih Jugoslavija, a na dresu su imali četiri slova „S“, to je nama tada bio simbol nečeg drugog. Već posle meča za treće mesto, pričalo se da neće svirati ‘Hej, Sloveni’, nego će svirati ‘Bože pravde’ ako Jugoslavija osvoji. Mi igrači smo se tamo skupili, šta ćemo, kako ćemo. Neko je pričao sa Brdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo. Ta utakmica se završila kako se završila, bilo je tu dosta polemika zbog suđenja. Dolaze Litvanci u jednom trenutku i oni kažu da će se povući sa postolja – rekao je Mršić koji je o ovoj temi govorio u podkastu „Inkubator“ i dodao:

– Kad su oni to rekli, onda se i mi povlačimo. Došli smo na postolje, izašlo se na dodelu medalja, sa idejom da se i mi i oni povučemo sa postolja. U jednom trenutku, Arturas Karnišovas dolazi, govori nama da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već bili doneli odluku. Kažem, iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bismo doneli. Ali ono vreme, 1995. godina, to je bilo pre Oluje, trećina Hrvatske okupirana… Odluka je bila takva kakva je bila. Poznavali smo se, nije to bilo sad nešto da smo stalno bili zajedno. U ono vreme je bilo tako. Kako je njima šahovnica bila simbol za ustaštvo, nama je četiri „S“ bilo simbol za četnike.

Izvor: Espreso