Prati nas na društvenim mrežama

Košarka

ZVANIČNO: Srbija domaćin kvalifikacionih turnira za OI!

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Iz FIBA je stigla potvrda.

Srbija će biti domaćin jednog od četiri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine u konkurenciji košarkaša.

Turnir će se održati u Beogradu od 23. do 28. juna 2020. godine. Učestvovaće šest reprezentacija podeljenih u dve grupe, po dve selekcije će izboriti plasman u polufinale, a samo pobednik će steći pravo plasmana na OI u Tokiju.

Pored Srbije domaćinstvo su dobili Hrvatska (Split), Litvanija (Kaunas) i Kanada (Viktorija).

U kvalifikacijama će igrati 24 reprezentacije: Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Nemačka, Grčka, Italija, Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunis, Turska, Urugvaj i Venecuela.

Žreb grupa na turnirima biće objavljen 27. novembra.

Takođe, Srbije (Beograd) je dobila organizaciju kvalifikacionog turnira za dame. Organizaciju su dobili i Francuska (Bourž), Belgija (Ostende) i Kina (Fošan) pod uslovom ukoliko Kineskenje obezbede prolaz iz pretkvalifikacija.

Za sada su plasmanu kvalifikacije obezbedile evropske selekcije Španija, Francuska, Srbija, Velika Britanija, Belgija i Švedska, a ostalo je još 10 mesta za plasman na OI. Sa četiri kvalifikaciona turnira, na kojima će igrati po četiri reprezentacije, u Tokio idu po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe.

Turniri će biti održani u februaru 2020. godine.