Prati nas na društvenim mrežama

Ostali sportovi

BIO JE NAJJAČI ČOVEK NA SVETU, A SAD NE MOŽE DA HODA

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Možda nekome malo neukusno izgleda kada se nekoliko nauljenih muškaraca od 120 kilograma popnu na pozornicu te stiskaju i pokazuju svoje mišiće, ali i to je sport


Da li je ljudsko zdravlje vredno svih uspeha koje ostvarimo u životu? Vredi li patiti zbog ‘pet minuta’ slave? Pitanja su s kojima se najčešće susreću nekadašnji sportisti iza kojih je uspešna karijera, no sadašnjost provode u bolovima zbog neverovatnog napora i truda koji su morali da ulože u karijeru.

Kada govorimo o bodibildingu, ime Ronija Kolmena (56) je nezaobilazno. Reč je o čoveku koji je popularizovao ovaj sport i stavio ga najviše grane. Osam puta pobedio je na elitnom takmičenju Mister Olimpija koje okuplja najbolje bodibildere sveta i nema tog časopisa o vežbanju čiju naslovnicu nije ukrašavala njegova ličnost.

Možda nekome malo neukusno izgleda kada se nekoliko nauljenih muškaraca od 120 kilograma popnu na pozornicu te stiskaju i pokazuju svoje mišiće, ali i to je sport.

No za put do vrha i slave potrebno je jako puno odricanja, a i što se tiče bodibildinga, korišćenje nekih zabranjenih sredstava. Ljudsko telo ima granice i nekada ne može da podnese sve te napore, a to je na svojoj koži osetio legendarni bodibilder Kolmen.

Godine treninga učinile su svoje pa je Kolmen na svom Instagram profilu otkrio kako se već godinama muči s bolovima u kolenima i leđima te da je imao tri operacije vridne dva miliona evra kako bi mogao da hoda, ali sve se zakomplikovalo i bodibilder jedno vreme nije mogao ni da stoji.

– Smatram da operacije nisu prošle kako je trebalo i sve je dovelo do toga da više ne mogu stati ni na noge. Morate shvatiti da mi nije lako, da je svaka operacija vrlo teška i da jedna košta oko 500.000 dolara. Samo na poslednji tri operacije sam potrošio oko dva miliona dolara i posle svega svejedno ne mogu da stojim, ali neću se predavati te ću se i dalje boriti, uz vašu podršku – napisao je Kolmen na društvenim mrežama.

Od toga je prošlo skoro godinu dana, a novi problemi su se javili pre dva meseca. Osetio je bol u desnom kuku, otišao na rutinski pregled, no zapravo je završio na novoj operaciji.

– Evo nas opet. Molite se za starca. No ovaj put je reč o manjoj operaciji – poručio je.

Na njegovu sreću, bila je to rutinska operacija nakon koje je ubrzo izašao iz bolnice. No čovek koji je s večne liste skinuo velikog Arnolda Švarcenegera, svakodnevno živi u bolovima.

Njegove borbe s povredama započele su još pre par godina kada je imao čak sedam operacija na leđima. Tada je ponovo učio da hoda.

– Želite li i dalje da budete kao ja, imate istu radnu etiku kakvu sam ja imao? Pa, kao što možete da vidite, ja sam osmerostruki Mr. Olimpija koji ne može da hoda – požalio se tada medijima veliki Coleman.

I dan danas ima velikih problema s hodanjem, a sve je otišlo do te mere da nekada ne može ni stati na noge pa se mora služiti kolicima.

On je za vreme bodibilding karijere radio i kao policajac, a kaže da ne bi ništa menjao da se ponovo rodi.

– Da imam šansu da sve učinim nanovo, promenio bih jednu stvar. Onda kada sam radio čučanj sa 360 kilograma, napravio bih četiri ponavljanja umesto dva, to je jedino za čim žalim u svojoj karijeri. Ta dva ponavljanja koja sam napravio me proganjaju i danas jer sam znao da mogu četiri, ali kukavica u meni je uradila samo dva. Jedino žalim za tim – rekao je Kolmen.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *