Prati nas na društvenim mrežama

Odbojka

Kakva dominacija: Posle odbojkašica i odbojkaši na evropskom tronu!

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Srbija – Slovenija 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:19)

Odbojkaška reprezentacija Srbije novi je prvak Evrope! Igrači Slobodana Kovača do zlatne medalje stigli su briljantnom igrom nakon gubitka prvog seta, ne ostavivši Slovencima ni gram nade da mogu da naprave novi podvig.

Ovo je treća zlatna medalja za našu reprezentaciju, posle 2001. i 2011. godine i potvrda dominacije srpske odbojke pošto su početkom septmbra i odbojkašice postale prvakinje Evrope.

Foto: CEV


Slovenci su pvi set odigrali kao u transu nošeni sjajnom podrškom oko 5.000 svojih navijača koji su tokom dana doputovali u Pariz. Brzo su stekli dva poena prednosti (5:3), ali je Srbija uzvratila seijom 5:1 i povela sa 8:6. Uzvratila je Slovenija sa tri uzastopna poena, ponovo vratila vođstvo i do kraja seta više nije dozvolila Srbiji da ugrozi njihovu prednost. U finišu seta Srbija je prišla na 17:20, ali je set ipak pripao Slovencima.

Slično kao u polufinalu protiv Francuske drugi set je doneo veliku transfomaciju u igri naše reprezentacije, proradio je blok, svi putevi ka našem polju bili su zatvoreni, pa ishod nije ni mogao da bude drugačiji. Od rezultata 6:5 Srbija je osvojila šest vezanih poena, od kojih su neki bili spektakularni i dizali na noge oko 13.000 navijača u dvorani „Bersi“. Igrači Slobodana Kovača nastavili su u istom tempu, u dva navrata sticali su 9 poena prednosti, a to je ujedno bila i razlika na kraju seta.

Ništa novo nije doneo ni treći set, osim neizvesnog početka i vođstva Slovenaca 5:4. Srbija je osvojila tri vezana poena i do kraja seta samo uvećavala razliku. Nisu imali rivali rešenja za servise Srećka Lisinca, igra u polju je bila vrhunska i Srbija je ekspresno došla na korak od prve evropske titule nakon osam godina.

Znali su Slovenci da su morali da daju više od svojih mogućnosti da bi ostali u konkurenciji za trijumf i pokušali su u četvrtom setu, ali to je bilo dovoljno samo za produženje neizvesnosti do sredine seta. Semafor je pokazivao 13:12, a onda je usledila sekvenca koja je odlučila meč – briljantnom igrom Srbija je osvojila 5 uzastopnih poena, a koliko su želeli pobedu i zlato pokazuje i detalj kada se Atanasijević bacio i glavom sprečio Slovence da osvoje poen koji je kasnije pripao Srbiji.

Uz to Slovenci su počeli sve češće da greše iz servisa pa više nisu imali načina da se vrate u meč. Sve ostalo bilo je rutina, pokušali su Slovenci da sa četiri vezana poena donesu neizvesnost u finiš seta, čak je Čebulj ušao u raspravu sa Atanasijevićem, ali je mirnoću, koju je pokazivao na svakom tajm-autu selektor Kovač preneo i na igrače koji su mirno priveli meč kraju. Na kraju as Petrića za veliko slavlje i dominaciju Srbije u evropskoj odbojci.

Srbija je na ovom šampionatu odigrala devet utakmica i ostvarila isto toliko pobeda, a u ovoj poslednjoj najviše poena osvojio je Atanasijević – 22, uz sjajnog Kovačevića koji je doneo 18 i Petrića sa 12 poena.