Prati nas na društvenim mrežama

Ostali sportovi

Pobednički start „delfina“: Rusija pretila tri četvrtine, Savić tražio tajm-aut i zapovedio „probudite se“

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Srbija – Rusija 13:9 (3:1, 4:3, 2:3, 4:2)

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedom je počela put ka odbrani evropske titule. Rusija se skoro pune tri četvrtine odlično držala, ali su na kraju najiskusniji igrači preuzeli odgovornost i obezbedili prve bodove u grupi.

Dva i po minuta bila su potrebna Srbiji da postigne prvi gol na meču, a učinio je to Filipović iz peterca. Ubrzo je bilo 3:0 za „delfine“, međutim Rusi su početkom druge četvrtine uhvatili priključak i smanjili rezultat na 3:2, a učinili su to još jednom do kraja druge četvrtine.

Nakon srpske prednosti od 5:2, Rusija je uzvratila sa još dva vezana gola, ali su Ćuk i Prlainović doneli nova tri gola prednosti pred pauzu između druge i treće četvrtine.

Treća četvrtina počela je prilično iznenađujuće, ruski igrači značajno su popravili realizaciju situacija sa igračem više i sa tri vezana gola u potpunosti vratili neizvesnost u meč. Dejan Savić je reagovao tajm-autom, ukazao na propuste u odbrani, zatražio od igrača da se „probude“ i to je urodilo plodom. Mreža je do kraja četvrtine ostala sačuvana, a Ćuk i Jakšić ponovo su Srbiji doneli dva gola prednosti.

Do kraja meča Rusija je uspela još jednom da priđe na gol minusa, ali neizvesnosti ipak nije bilo, Prlainović i Filipović su preuzeli odgovornost i golovima obezbedili prvi trijumf na šampionatu Evrope u Budimpešti.

Četvorostruki strelac bio je Andrija Prlainović, po dva gola postigli su Mandić, Filipović i Ćuk, a po jednom protivničkog golmana savladali su Jakšić, Aleksić i Dedović. Kod Rusije tri gola Merkulova, a Nagaev i Bičkov postigli su po dva.

Naredni meč na šampionatu „delfini“ će odigrati 16. januara od 13 časova protiv Rumunije.