Prati nas na društvenim mrežama

Ostali sportovi

Šest plivačica podnelo tužbe za seksualno zlostavljanje

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Nisu bile zaštićene

Šest bivših američkih plivačica podnelo je građanske tužbe protiv Američkog plivačkog saveza (USAS) jer ih krovno plivačko telo nije zaštitilo od seksualnog zlostavljanja trojice trenera.

Debra Grodenski (Grodensky), Suzet Moran (Suzette) i Trejsi Palmero (Tracy), zajedno s još tri žene koje ostaju anonimne, ovog su meseca podnele tri tužbe protiv USA Swimminga u kojima tvrde kako ih Savez nije uspeo zaštititi od seksualnog zlostavljanja bivšeg trenera američke reprezentacije Miča Iveja (Mitch Ivey), bivšeg direktora reprezentacije Everita Učijame (Everett Uchiyam) i bivšeg trenera Endrjua Kinga (Andrew).

Gordenski iz plivačkih dana: Sada otvorila dušu
FOTO: TWITTER

Godinama se tvrdi kako je plivački Savez, uključujući bivšeg izvršnog direktora Čaka Velgusa (Chuck Wielgus) i ostale visoke zvaničnike, bio svestan “grabežljivog” ponašanja spomenute trojice, ali su to odbili da reše, nakon čega se dogodila još desetina slučajeva seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

– Moje seksualno zlostavljanje je 100 posto bilo moguće sprečiti, rekla je Grodenski kazavši kako ju je King zlostavljao u dobu od 11 do 16 godina kad je bila plivačica u Kaliforniji početkom 1980-ih.

Imala je 16 godina kada ju je King, tada 37-godišnjak, tražio da se venčaju. Uznemirena i prestrašena, napustila je sport. Sada ima 51 godinu, živi u Nnjujorku i godinama boluje od depresije kao posledice zlostavljanja.

Ona i ostale plivačice kažu da “žele da ova tužba probudi američko plivanje”.