Prati nas na društvenim mrežama

Kajak

Stefanović vicešampion sveta, sa vizom za Tokio

Stojan Maleš

Objavljeno

-

Mladi srpski kajakaš, Strahinja Stefanović (21), osvojio je srebrnu medalju u trci na 200 metara, na Svetskom prvenstvu u Segedinu i na taj način obezbedio prvu mušku olimpijsku vizu za Srbiju.

U spektakularnoj finalnoj trci, snažni momak iz Bačke Palanke, koji je veslao u stazi pet, od starta je bio u vrhu plasmana. Na kraju je ipak morao da pruži ruku legendarnom Britancu Lajamu Hitu, 35-godišnjem olimpijskom šampionu iz Rija, koji je imao sjajnu završnicu i na kraju je sa 18 stotinki prednosti stigao do svoje treće svetske titule.

Hit je u cilju imao vreme 34.86 sekundi, dok je Stefanović 200 metara izveslao za 35.04. Bronza je pripala Špancu Karlosu Garoteu sa 35.12, a bez medalje su ostali četvrtoplasirani Francuz Maksim Bomon, petoplasirani Italijan Manfredi Rica, pa Šveđanin Mening, Rus Lukancov…

Stefanoviću je ovo svakako najvrednija seniorska medalja u karijeri, a po svemu što je prikazao, jasno je da njegovo vreme tek dolazi i nema sumnje da zaslužuje mesto u avionu za Tokio.

Danas je priliku da izbori olimpijsku vizu imala i iskusna Milica Starović (31), ali je u finalu na 200 metara zauzela „tek” sedmo mesto, što nije bilo dovoljno da se dokopa Igara. Ipak, u popodnevnim časovima, ona će imati „popravni”, u polufinalu trke na 500 metara, što je ipak njena omiljena distanca.